ČVUT poskytlo Horské službě gel proti koronaviru

Několik desítek litrů desinfekčního gelu na ruce, účinného proti aktuálnímu koronaviru, poskytlo Horské službě České vysoké učení technické v Praze.

Vzhledem k tomu, že horští záchranáři přicházejí během zásahů denně do styku s mnoha potencionálními nosiči viru, je nesmírně důležité, aby byli sami chráněni. „Nemůžeme si dovolit, aby byla naše činnost ohrožena nakažením koronavirem. Lidé v nouzi ve všech horských oblastech se nebudou ptát, zda jsou naši členové zdraví, ale jen, zda jim pomohou při zranění nebo jiné nehodě,“ připomněl Patrik Jakl, ředitel Horské služby o.p.s.

„Když jsme se dozvěděli, že Horská služba má o gel zájem, bylo nám ihned jasné, že nemůžeme váhat. O potřeby hasičů či policistů se stará ministerstvo vnitra, o lékaře a zdravotnické záchranáře resort zdravotnictví. Ale horští záchranáři jsou obecně prospěšnou společností, pomáhají denně v náročných podmínkách a někdo musí v případě takové krize, jako je současná, pomoci jim,“ prohlásil doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc., rektor ČVUT. Dodal, že univerzita dodala potřebné množství jen za náklady na vstupní suroviny.

Hygienický gel byl následně doručen na všechny služebny Horské služby v České republice. „Doufáme, že epidemie pomine co nejrychleji a naši členové se při výjezdech k našim i zahraničním návštěvníkům hor nákaze ubrání. Je totiž možné, že budeme zasahovat i u případů podezření na koronavirus v horách. Jako složka Integrovaného zásahového systému zde máme nejkratší dojezdové časy,“ komentoval situaci ředitel Jakl a poděkoval ČVUT za vstřícnost. Doplnil, že HS nyní nemá jinou možnost, jak ochranný gel získat.

Gel pro potřeby ČVUT a také úřadu Městské části Praha 6 vyrábí Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. „Vzhledem k tomu, kolik tisíc studentů a učitelů je na naší univerzitě, musíme se snažit poskytnout co nejvíce lidem hygienické potřeby. Gel na bázi 99% alkoholu, peroxidu vodíku a glycerinu má všechny potřebné vlastnosti pro likvidaci aktuálního viru,“ uvedl k poskytované látce rektor Petráček s tím, že v současné době jsou už ale další výrobní kapacity vzhledem k velikému zájmu vyčerpány.

Related posts