Ochraňte sebe a své nejbližší – noste roušky a respirátory | Editorial HMG

Situace v souvislosti s korona virem není v naší republice zrovna růžová, ale nejen u nás, také jinde v Evropě, potažmo v celém světě. Mohou pomoci nová opatření, ale především na každém z nás záleží, jak se s touto nepříjemnou situací vypořádáme…

Návod, jak si jednoduše vyrobit roušku, najdete pod tímto článkem.

Není mi rozhodně celá tato situace lhostejná a záleží mi na zdraví nejen mém, ale i mých nejbližších. Což ale do značné míry závisí i na zdraví celého Česka. A proto jsem se pořádně podíval na to, jak si s tímto problémem poradily jednotlivé země, jež jsou v boji s koronavirem úspěšné. A existuje jednoduché řešení, jak si v této situaci ještě lépe pomoci.

Tímto bych rád prostřednictvím všech našich médií učinil „menší apel“, který by mohl přispět ke zlepšení stavu obyvatelstva naší krásné země…

Dodržujme základní hygienu v mytí rukou

Mytí rukou, bakteriální gely a nošení roušek a respirátorů

Dodržujme základní hygienu v mytí rukou, používejme bakteriální gely a na veřejnosti nosme roušky a respirátory. Tím zamezíme jakémukoliv dalšímu šíření virů. Teď možná namítáte, že dle informací z medií vás rouška neochrání, pouze respirátory, ale když budeme roušky nosit všichni, nikoho tak s největší pravděpodobností nenakazíme. Pokud máte v zásobě respirátory, noste samozřejmě přednostně ty, ale i roušky – bude-li je nosit každý z nás – zamezí ve velkém šíření viru mezi ostatní.

Opatření v České republice máme aktuálně už výrazná – stačí k nim pouze přidat něco, na co nejsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí (nošení roušek a respirátorů). Ale rozhodně to stojí za to a můžeme to v rámci tohoto tichého boje hodně pomoci. Takže… co říkáte? Nestálo by to za to, na nějaký čas se tímto opatřením řídit?

Teď bude asi většina z vás namítat, že aktuálně je roušek i respirátorů nedostatek, a tudíž to není realizovatelné… Ale to se hodně pletete: než se k nám postupně dostanou roušky a respirátory „profesionální“, můžeme si po vzoru hongkongské populace udělat své vlastní – prozatímní. Máme přece „zlaté české ručičky“. (Návod, jak jednoduše na to, najdete pod tímto článkem.)

Pojďme to zkusit zrealizovat a nosme všichni roušky a respirátory, kdykoli půjdeme ven nebo do jakéhokoli veřejného prostoru. Ochráníme se tím všichni navzájem a pomůžeme tak zmírnit nastalou situaci.

Přidávám pod článek video s jednoduchým návodem, jak si takovou roušku vyrobit, než jich bude v obchodech dostatek pro všechny.

Pojďme být k sobě ohleduplní alespoň v tomto těžkém období. Děkuji.

Mikolášek Ivo – šéfredaktor



Related posts