Při poranění kolene při lyžování se rehabilitaci nevyhnete

Jeden z nejsložitějších ale i velice náchylným na poranění je kolenní kloub. Tento kloub je nejvíce zatíženým kloubem těla a sportovci se s jeho poraněním setkávají stále častěji.

Úraz

Kolenní kloub v sobě krom menisků, má také vazy, a těm se poranění nevyhýbá. Stačí nadměrný zkrut z bérce nebo veliká námaha a přetržený přední zkřížený vaz je na světě. Úraz doprovází lupnutí, vyskočení kolena a ostrá bolest, která brání v normálním pohybu. Nestability se projevují nejen při sportu, běhu, změnách pohybu, ale i při chůzi po nerovném terénu apod.

Rehabilitace už před operací

Terapie vychází z individuálního přístupu k pacientovi, závisí na jeho věku, motivaci nebo sportovní aktivitě. V konzervativním přístupu léčby se využívá intenzivní fyzioterapie, přičemž nesmí být přidruženo žádné další poranění. Chirurgický přístup zahrnuje operaci a rehabilitaci. A právě rehabilitace je důležitá i před samotnou operací, kdy má za cíl zmírnit následky úrazu – zmenšit otok a co nejvíce vrátit rozsah pohybu.

Realizace plastiky předního zkříženého vazu

Operace ACL (anglicky přední zkřížený vaz) je vhodná pro aktivní lidi a sportovce. S určitým rizikem se dá bez ACL normálně fungovat, ale hrozí postupné ničení nitrokloubních struktur a podvrtávání kolene. Kvůli tomu může dojít k předčasnému vzniku artrózy. Plastika ACL se provádí několika způsoby. Ty využívají štěpů z pacientova těla. Ve zkratce jde o to, že se pacientovi vezme část šlach pro poraněný vaz z jiné části těla, tento materiál s postupem času doroste na novém místě a plní funkci původně poškozené tkáně. Patří mezi ně použití štěpu ze střední třetiny patelární šlachy (BTB) nebo z hamstringů. Ke kterému zákroku nakonec dojde, rozhoduje váš lékař podle vašich individuálních dispozic a ambicí. Plastika pomocí štěpu BTB je velmi pevná a je vhodnou variantou pro aktivní pacienty a sportovce. Její nevýhodou je bolest na místě odběru štěpu, která však do půl roku zmizí. Štěp z hamstingů je méně bolestivý, za to ale i méně pevný. Rychleji se s ním jde vrátit do aktivního života a je vhodný spíše pro ženy a rekreační sportovce. Navíc je po tomto zákroku minimální jizva.

Rehabilitujte s kolenní ortézou

Důležitou součástí léčby je rehabilitace, po odeznění pooperačních bolestí, postupně přichází na řadu cvičení pohybu. To je třeba provádět intenzivně i doma. Ke správné rehabilitaci pomůžou ortézy na koleno. Hodí se na sport a návrat k pohybu s nimi jde lépe a bezpečněji. Pro muže se hodí čtyřbodová ortéza na koleno CTI OTS, která je i dostatečně pevná a můžete s ní lyžovat i hrát hokej. Pro svoji nižší váhu a celkovou přizpůsobivost je pro ženy vhodná ortéza na koleno FLEX, se kterou zvládnete turistiku i volejbal. Nesedí vám ani jeden typ ze sériové výroby? Nevadí, i pro vás je tu řešení – výborné ortézy na míru CTi, které se vyrábí dle potřeb pacienta, mají nízkou hmotnost a můžou se nosit po oblečením.

Vyplatí se nepřetěžovat

Je dobré si uvědomit, že poranění kolene a jeho léčba není jednoduchá záležitost a je třeba dodržovat mezníků rehabilitace. Kolenní vazy jsou prvně hodně oslabené a s tím musíte počítat, jinak může dojít k poškození. Nepřetěžujte příliš brzy vaše koleno. Na kolo se vrátíte ve 4-6 týdnu od operace, ve 3 měsících od operace můžete jít do posilovny a po zhruba půl roce, kdy koleno přestává pobolívat můžete běhat po rovném terénu. A třeba takovým doskokům z vlaku se vyhýbejte zhruba rok.

Related posts