Průvodce výběrem brýlí, helmy a chráničů na snowboard

Chystáte se na snowboard, ale nevíte, jakou vybrat helmu? Připravili jsme pro vás článek, který vám s výběrem helmy pomůže. Dozvíte se, jak vybrat helmu, jaké si pořídit chrániče a také na co se zaměřit při výběru brýlí.

Jak vybrat helmu na snowboard?

Na snowboard se nikdy nevydávejte bez chráničů a helmy. Ty jsou stejně důležité jako správný výběr snowboardu, vázání, bot a oblečení. Kvalitní helma je pohodlná, nebude vás omezovat v pohybu a je také skvělým designovým doplňkem. Vybrat si můžete ze tří typů helem. Skořepinová helma (hardshell) je vyhotovena z tvrdého vnějšího pláště, který je lepený nebo nýtovaný k vnitřnímu pěnovému jádru. Nabízí velmi dobrý poměr mezi cenou a kvalitou, avšak je těžší než ostatní modely. Vstřikovaná konstrukce (In-mold) se skládá ze dvou hlavních částí. První je vnitřní EPS jádro, druhou složkou je vnější tvrzená vrstva. Vrstvy se nelepí nebo mechanicky upevňují. Jádro je za tepla vstřikováno do formy, lisuje se do tenké vnější vrstvy a tak vznikne lehká helma s nízkým profilem. Snoubí v sobě odolnou skořepinu a vstřikovaný skelet po stranách.

Jakou vybrat velikost helmy?

Velikost helmy na snowboard se udává klasicky v konfekčním označení (S, M, L), nebo se velikost udává dle obvodu hlavy. Obvod hlavy změříte krejčovským metrem nad obočím. Když si budete helmu zkoušet, nasaďte ji na hlavu od čela směrem k temeni. Pokud lehce pokýváte hlavou, neměla by vám helma padat a zároveň by vás neměla tlačit. Polstrování helmy obepne obvod hlavy, netlačí a ani neškrtí. Velkým benefitem je helma s možností nastavení velikostí. Kvalitní helmy mají možnost rozsahu až 4 centimetry. Velikost se mění pomocí kolečka nebo plastového pásku. Tuto možnost oceníte zejména u dětí. Při zkoušení helmy myslete také na to, že budete jezdit s brýlemi. Komplet helmy a brýlí by měl k sobě pasovat. Pokud nemáte helmu a brýle, je vhodné zakoupit modely od stejného výrobce. Pokud si pořídíte helmu a brýle zvlášť a vytvoříte špatně padnoucí set, projeví se na horším odvětrávání vlhkosti z brýlí.

Jak vybrat chrániče

Základním prvkem ochrany je chránič páteře, který se nazývá také jako páteřák. Ten by si měli pořídit všichni jezdci, kteří milují agresivní jízdu. Krunýř chrániče může být tvořen plastovým skeletem, respektive lehčí nárazuvzdornou pěnou. Pěnová výztuha vás ochrání před nárazy do překážek. Plastové lamely dodají zádům oporu. Vyberte si pro vaši postavu tu správnou velikost chrániče. Páteřák na zádech nesmí odstávat, nesmí přesahovat za krk a kryje záda po celé délce. Zakoupíte jej s popruhy přes rameno a bederním pásem. Věděli jste, že většina zranění páteře vzniká přímým nárazem do oblasti zad? Příčinou je kompresní zranění při pádu na kostrč. Pro ochranu kostrče, kyčlí a boků si můžete pořídit trenky nebo kalhoty s integrovanými chrániči na kritických místech.

Jak vybrat brýle na snowboard?

Většina jezdců se vejde do jedné velikosti rámečku. Brýle jsou unisexový doplněk, ale i tak seženete na trhu větší či menší velikost. Pro děti můžete vybírat speciální snowboardové brýle. Pro dospělé existují brýle na snowboard s upravenou velikostí rámečku, které sedí na menší či větší obličej. Podstatné je, vyjma velikosti rámečku, zjistit také jakou propustnost mají skla na brýlích. Propustnost světla VLT se udává v procentech. Nižší procento mají skla, která se hodí do jasných světelných podmínek, naopak vyšší index je vhodný do zataženého počasí. Brýle by měly perfektně sedět k helmě. Na svrchní straně brýlí by neměla helma blokovat ventilační kanálky. V opačném případě se budou brýle nadměrně zamlžovat. Jestli doma prozatím žádné brýle a ani helmu nemáte, pořiďte si je ve výhodném setu.

Bezpečnost nepodceňte

Na horách nikdy nepodceňte svou bezpečnost. Správný výběr helmy, chráničů i brýlí je velmi důležitý. Bez kvalitní helmy, ochrany očí či ochrany kritických míst, byste na snowboard neměli vyrazit. Zajímají vás podrobnější informace o tom, jak vybrat helmu, chrániče, brýle či snowboard? Podívejte se do podrobného článku Průvodce výběrem snowboardového vybavení a vyberte si vše, co budete na pohodlnou jízdu na snowboardu, potřebovat.

Přejeme vám šťastnou jízdu.

Related posts